Meer salesresultaat met Actie-KPI’s

Sales Architects - Meer sales resultaat met Actie-KPI’s

De beste salesteams focussen zich niet alleen op salesresultaat – ze focussen zich op activiteit

De meest gemonitorde KPI’s (gericht op het salesresultaat) van salesteams zijn:

  • New business
  • Aantal deals in pijplijn
  • Totale dealwaarde in pijplijn
  • Conversieratio van fase A naar fase B in salesproces
  • Sales snelheid: hoe snel gaat de lead van fase A naar fase B

Dit zijn hele belangrijke KPI’s en we raden ook elke B2B organisatie aan om deze te meten en te bespreken met de salesmensen. Maar er is 1 nadeel als je als salesmanager of directeur jezelf uitsluitend focust op deze KPI’s. Dat nadeel is dat jouw salesmensen geen directe invloed en controle hebben over deze KPI’s. Al deze KPI’s zijn namelijk salesresultaat-KPI’s.

Wat de beste salesteams tegenwoordig doen, is zich in eerste instantie focussen op wat de Amerikanen noemen ‘Activity-Based selling’. Wij noemen het een focus op actie-KPI’s. Met een focus op actie-KPI’s zorg je ervoor dat je salesmensen een grotere controle hebben op hun prestaties. Deze controle zorgt voor meer vertrouwen én voor meer beweging in je team.

Het proces is leidend; niet alleen het salesresultaat

Met actie-KPI’s focus je jouw team op het salesproces en de bijbehorende activiteiten. Je werkt vanuit het vertrouwen dat de eindresultaten volgen op de juiste acties. (Een belangrijke voorwaarde hiervoor is uiteraard dat jouw salesproces met zorg beschreven is.)

Heb je het juiste salesproces beschreven, met de juiste handelingen per leadfase, dan is het een kwestie van vertrouwen en tijd dat al jouw resultaat-KPI’s zullen volgen. Zie het als een tenniswedstrijd: je focust je tijdens een wedstrijd ook niet alleen op de laatste game. Wat je wel doet is een punt-voor-punt focus, zodat de resultaten (game, set, match) vanzelf volgen.

Actie voor jouw salesteam

  1. Bepaal de belangrijkste acties in het salesproces. (telefoongesprek, voicemail inspreken, email versturen, LI bericht sturen)
  2. Wijs punten toe aan elke actie (het voeren van een intake gesprek krijgt meer punten dan het inspreken van een voicemail).
  3. Stel een doel per medewerker en een teamdoel.

Werk je met Actie-KPI’s vanuit een professioneel salesproces, dan is jouw salesteam in controle over het salesresultaat.

Dank voor het lezen.

5 onmisbare KPI’s voor een beter salesproces

WIL JE ALS COMMERCIEEL DIRECTEUR ÉCHT EXCELLEREN MET JE TEAM? DAN MOET ER FOCUS ZIJN OP DE EINDRESULTATEN WAAROP JIJ EN JE TEAM ZICH RICHTEN.

De beste commercieel directeuren hebben het talent om zichzelf en hun team het hele jaar door de juiste dingen te laten doen, op de juiste wijze, richting de juiste doelen. Met andere woorden: ze weten wat het eindresultaat is, ze weten de strategieën om dit resultaat te halen, en ze weten de tactieken / de uitvoering om de strategieën juist uit te voeren. Maar wil je als commercieel directeur écht excelleren met je team, dan moet er vanaf het hoogste niveau (de eindresultaten waarop jij en het team zich richten) focus zijn.

In deze whitepaper gaan we in op de belangrijkste KPI’s binnen het salesproces.